Hoe begeleiden we best je schattige konijntje tot een volwassen dier?

 

Konijntjes zijn zeer stressgevoelig dus plaats ze zo snel mogelijk in de nieuwe omgeving. Laat ze de eerste week rustig wennen en open de kooi of het hok enkel voor het voederen.

GEZELSCHAP: konijnen zijn groepsdieren dus zijn ze best minimaal met 2. Anders zijn ze eenzaam en vertonen ze stress of agressief gedrag.

RUIMTE: konijnen hebben veel ruimte nodig. Zorg dus voor een voldoende ruime kooi of hok. Voor 2 kleine tot middelgrote konijnen is minimaal 100x80x80cm nodig. Geef ze ook voldoende vrije ruimte buiten om te kunnen rennen en graven. Of zorg ervoor dat ze een groot deel van de dag vrij binnen kunnen rondlopen.

GEDRAG: ga altijd heel rustig met je konijn om  want ze kunnen makkelijk schrikken en dan eventueel bijten of krabben. Met veel geduld kan je konijnen wel handtam maken maar je moet bereid zijn om daar voldoende tijd in te investeren. Oppakken en knuffelen met mate. En altijd voorzichtig zijn in de aanwezigheid van kinderen, konijnen zijn nu éénmaal geen knuffeldieren.

VOEDING: gebruik ideaal een geglazuurde voederbak en geef elke dag vers drinkwater uit een waterfles met drinktuit voor de beste hygiëne.

 

Wij geven een zakje korrelvoer mee. Vermeng dit rustig met de nieuwe voeding die u zal geven. Verminder geleidelijk onze korrels en vermeerder stelselmatig uw voeding tot een complete overschakeling in 1 week. Geef ook zeker elke dag vers hooi want dit is de basisvoeding!

 

Konijntjes zijn erg gevoelig voor diarree, zorg dus dat ze stressvrij zijn en geef ze pas vanaf 6 maand en geleidelijk aan groenvoer ( met kleine stukjes per keer, een soort per keer) Bij slappe stoelgang stop onmiddellijk met groenvoer en geef enkel nog hooi en wat korrels. Een stukje oud, droog brood( nooit vers!) mag al wat vroeger en met mate.

 

DAGELIJKS VOER (vanaf 6 maand)

Met mate voeren

NIET voeren

Hooi (80% )en gras

Wortels, appels, fruit

Ui, knoflook, bieslook, prei

Verse groenten en kruiden zoals koriander, paardenbloem, andijvie (15%)

Luzerne (alfalfa)

Droog, oud brood

Kool, broccoli, gemaaid gras, aardappel(schillen),  

vers brood

Pellets of biks (5%)

Wilgen-, hazelaar- en fruitboomtakken

citrusvruchten

 

 

VACCINATIE:

  • Konijntjes in onze binnenafdeling knaagdieren: die zijn minimum 7 weken oud en behandeld tegen Coccidiose, je dient ze dan zelf nog te laten vaccineren bij de dierenarts.
  • Konijnen in onze buitenafdeling neerhof: zijn tussen 3 en 6 maand en zijn reeds gevaccineerd tegen Myxomatose, RHD1 en RHD2.

 

 

Bij vragen, neem contact op met onze specialisten via 056/50.25.70 Dadizele of 056/85.96.00 Moeskroen, of check via www. huisdierinfo.be van de Vlaamse Overheid.

 

 

Als je al deze tips&tricks toepast dan ben je pas echt een verantwoordelijke konijnenmama of papa!