JE HOND

Honden zijn erg gevoelig voor de hitte en hebben het dan ook snel warm. Bovendien kunnen ze die warmte alleen maar kwijtraken door te hijgen. Vermijd daarom een muilkorf want dit belemmert het hijgen. Neem hen op een warme dag dus zeker niet mee voor een lange wandeling of een jogsessie in het park. Het beste is om honden binnen te houden en de ramen en gordijnen te sluiten, zodat het zo koel mogelijk blijft. Zorg ook dat er steeds voldoende fris water is om te drinken. Om het water zo lang mogelijk koel te houden, kies je best voor een grote drinkbak, die warmt minder snel op dan een klein schaaltje met water. Verwen je hond met verfrissende snoepjes zoals yoghurt, groenten en fruit. Veel honden vinden meloen heerlijk. Geef nooit druiven of avocado want deze zijn giftig voor honden.

Gaan jullie toch naar buiten voor een wandeling? Dan doe je dat best ’s ochtends of ’s avonds. Overdag is het niet alleen verzengend warm, ook asfalt kan erg heet zijn en zo de pootjes van je viervoeter verbranden. Of de grond al dan niet te warm is kan je makkelijk zelf testen door je hand 3 seconden lang op de grond te houden. Voelt het te warm aan voor jou? Dan is het ook te warm voor je hond.

Altijd een topper: verras je hond met een privé plonsbadje. Met een paar hondenspeeltjes erin is waterpret gegarandeerd verzekerd. Een ander verfrissend idee is een koelmat of koelhalsband!

Let wel op: honden met een dunne vacht smeer je best in met zonnebrand, want ze kunnen net als jij verbranden.

Zonneslag
Huisdieren zijn niet immuun aan zonneslag. Wees alert voor de symptomen: hevig ademhalen, traag reageren, veel kwijlen, extreem veel drinken, koorts, overgeven, een diep roze of paarse tong, duizeligheid, slechte coördinatie en flauwvallen.

Rij onmiddellijk naar de dierenarts om schade aan de organen of zelfs de dood te vermijden.

Geef je hond terwijl kleine slokje fris (niet koud!) water, en koel hem/haar af met koude kompressen.

Auto
Laat een hond, net zomin als een baby, in een warme auto of die nu in de zon staat of niet. Het raampje een beetje openzetten, is niet voldoende. Elk jaar sterven verschillende huisdieren door de hitte die in een auto nog veel sneller oploopt dan elders. Neem je hond mee of voorzie opvang thuis of in een tijdelijk opvangtehuis.

 

 

JE KAT

Langharige katten of katten met een dikke vacht hebben beslist last van de hitte. Even langs het trimsalon, of gewoon zelf de vacht van je kat borstelen om losse en overbodige haren te verwijderen, kan al meteen wat verkoeling bieden. Let wel op: katten die net van de trimster komen of katten met een lichte vacht hebben een hoger risico op huidkanker én ze zijn gevoeliger voor de zon, dus smeer hen als ze buiten gaan voorzichtig in met een niet-vette zonnebrandcrème. Lijkt je kat zich plots vaker schoon te likken dan anders? Dat is normaal. Wassen werkt immers verkoelend, net zoals zweten bij de mens. Als je wil kan je hen zelfs een handje helpen: neem een koude, vochtige doek en wrijf daarmee over hun vacht. Een klein beetje vocht kunnen de meeste katten wel appreciëren, al helemaal als ze merken hoe verkoelend het werkt. 

Laat nat voer niet urenlang staan. Dit kan namelijk snel bederven bij hoge temperaturen.

Daarnaast heeft je kat ook voldoende water nodig. Omdat katten er niet van houden op één plek te drinken, en al helemaal niet in de buurt van hun etensbak, plaats je best verschillende schaaltjes met water verspreid door het huis. Om het water koel te houden, kan je er eventueel een ijsblokje aan toevoegen. Ben je zelf de hele dag op je werk? Dan kan je ’s avonds een flesje water vullen en dit een nachtje in de diepvries leggen. ’s Morgens wikkel je er een handdoek omheen en leg je het flesje in het mandje of op de favoriete plek van je kat, zo blijft het daar de hele dag lekker koel. Let wel op: vul het flesje niet tot de rand, water zet immers uit wanneer het bevriest.

Symptomen van oververhitting bij katten:

 • lusteloosheid (minder actief, veel slapen)
 • verminderde eetlust
 • overgeven
 • kwijlen
 • koorts (de normale lichaamstemperatuur voor een kat ligt tussen 38 en 39 graden)
 • versnelde ademhaling
 • hijgen*

*Reageer meteen als je kat begint te hijgen, want op dat moment bevindt ze zich in kritische toestand. Bedek haar lichaam in dat geval met natte handdoeken (zet je kat nooit in koud water, want zo kan ze in shock raken) en bel onmiddellijk de dierenarts.

Loopt jouw kat extra risico?

Katten zoeken vanzelf een koeler plekje op zodra ze het te warm krijgen, maar dat is niet altijd eenvoudig voor katten die niet buiten komen. Geef je kat daarom de mogelijkheid om vrij in huis rond te lopen en zelf een koeler plekje uit te zoeken. Kittens en oudere katten zijn gevoeliger voor hitte dan de meeste katten, dus hou hen zeker extra in de gaten. Heb je een langharige kat? Regelmatig borstelen en eventueel een kapbeurt zorgen voor extra verkoeling.

 

 

JE KONIJN

Ook konijnen zijn geen zonnekloppers. Integendeel: ze zijn gewend om in een koud hol onder de grond te kruipen, en kunnen dus helemaal niet goed tegen de hitte. Zorg dan ook dat hun hok in de schaduw staat, en zorg voor wat extra verkoeling door theedoeken nat te maken en in te vriezen. Deze kan je dan op de kooi leggen. Ook staat het hok beter niet op de grond, maar zet je het op een verhoogje, om de ventilatie te verbeteren.
Zorg ook dat er voldoende water is. Het ijzeren drinktuitje kan door de warmte namelijk gloeiend heet worden, waardoor ze er niet meer van willen drinken. Een andere optie zijn fruit of groenten die veel water vasthouden, zoals appels, watermeloen en selder.

KNAAGDIEREN

 • Zet de kooi op een frissere plaats.
 • Voorzie enkele koude stenen waar de dieren op kunnen gaan liggen om af te koelen.
 • Als het hok een plastieken bodem heeft, kan je er koelelementen onder plaatsen. Zorg ervoor dat de dieren ook nog niet-gekoelde plaatsen hebben om te zitten.
 • Laat restjes eten niet liggen zodat het niet kan bederven.
 • Leg een nat wit laken over een buitenhok.
 • Laat je knaagdier binnen lopen op een koude ondervloer.

VOGELS

 • Zet de kooi op een frissere plaats. Hou er rekening mee dat de warmte opstijgt, dus eventueel de kooi lager plaatsen maar wel uit het bereik van katten, honden en kleine kinderen.

 • Opletten met tocht.
 • Kippenhokken, volières,.. kan je afschermen met een parasol of wit (nat) laken.
 • Plaats nestkastjes en schaaltjes water voor wilde vogels.

WEIDEDIEREN

 • Door de hitte droogt de weide uit en daalt de voedingswaarde van het gras. Als je de weide niet kan besproeien, geef je extra ruwvoer en vitaminen en mineralen.
 • Als de stal lichtkoepels of doorzichtige dakplaten heeft, dan kan je deze afdekken met donkere dekens. Zo blijft het een stuk koeler. Vermijd transport bij hoge temperaturen.
 • Ga niet paardrijden op de warmste momenten van de dag. 

TERRARIUM EN AQUARIUM
Een terrarium of aquarium is meestal warmer dan de omgevingstemperatuur. Het zal hier niet zo snel te warm worden, maar blijf wel alert en zorg ervoor dat de zon niet direct op de bak schijnt.