HAPPY PETS, HAPPY PEOPLE

Fijne feestdagen voor iedereen

 

 

Als het einde van het jaar in zicht komt, worden veel huizen van binnen en buiten versierd. Maar houd daarbij wel rekening met de dieren in huis en buitenshuis. Sommige versiering gaat gemakkelijk kapot of is gevaarlijk, omdat dieren het opeten. Feest voor de mensen moet ook feest voor de dieren zijn!

Vuurwerk is altijd een mooi gezicht, maar helaas brengt het voor huisdieren vaak heel wat stress met zich mee.

Net als knallende kurken hoort vuurwerk voor ons bij het inluiden van het nieuwe jaar. Maar voor huisdieren betekent het afsteken van gillende keukenmeiden en rotjes veel angst en stress. Met onderstaande tips houd je de jaarwisseling ook voor jouw hond, kat, konijn of ander dier prettig.

Train je huisdier vooraf 

 • Laat je huisdier langzaam en tijdig wennen aan vuurwerk, met hulp van cd’s of een app met vuurwerkgeluiden bv
 • Volg een vuurwerktraining bij een hondenschool. Begin daar wel tijdig mee! 

Op oudejaarsdag 

 • Het gebruik van kalmerende medicijnen is niet ideaal. In sommige gevallen wordt het dier wel verdoofd, maar blijft het gehoor hetzelfde. Soms wordt het dier zelfs gevoeliger voor geluid. Dan is het dus nog steeds angstig, maar kan er niet op reageren. Als de hieronder beschreven alternatieven niet werken, overleg dan altijd met je dierenarts voor de juiste medicatie
 • Laat je hond op oudejaarsnacht al voor 22.00 uur aangelijnd uit
 • Houd katten in huis en zorg dat kattenluik, ramen en deuren gesloten zijn
 • Spreid het avondeten van je huisdier over een langere tijd. Als dieren hongerig zijn, hebben zij minder aandacht voor het vuurwerk
 • Laat je dier liefst zelf een plekje in huis opzoeken waar het zich prettig voelt
 • Sluit de gordijnen, laat het licht aan en zet radio of TV aan. De prikkels van buiten vallen dan iets minder op
 • Doe uitdagende spelletjes met je huisdier om hem af te leiden
 • Zorg dat je dier gechipt en geregistreerd is en zijn naamkokertje om heeft. Mocht hij onverhoopt weglopen of ontsnappen, dan kan hij sneller met je herenigd worden
 • Reageer niet overdreven. Het dier krijgt daardoor bevestigd dat er iets mis is en dat zijn angst terecht is. Gedraag je zo normaal en kalm mogelijk. Dat betekent niet dat je het dier moet negeren, behandel hem zoals je dat normaal ook doet
 • Straf je dier niet bij een angstige reactie
 • Ook voor pony's en paarden geldt dat ze met de jaarwisseling beter af zijn als ze binnen staan

 

Kerstboom


De kerstboom brengt altijd gezelligheid in huis, maar let op: de dennennaalden zijn giftig voor je huisdier. Zet dus nooit de etensbak van de kat of hond onder de kerstboom. Let ook op met kerststerren en rozen; ook die zijn giftig. Je hond of kat houdt ervan lekker door het huis te rennen, zet de kerstboom daarom goed vast met visdraad. Je ziet de draden bijna niet en je voorkomt ermee dat de boom omvalt. Natuurlijk kan je huisdier nog wel tegen de boom aan lopen. Hang daarom de breekbare kerstversiering bovenin de boom en de niet-breekbare onderin. Snoepgoed in de kerstboom is ook leuk, maar zorg ervoor dat je kat of hond niet bij kan. In engelenhaar zit glasvezel, dus hang dat liever niet in de boom.

 Licht in de duisternis

Kaarsen zijn het licht in de donkere dagen. Vergeet echter niet dat je hond of kat met de staart langs de kaars kan lopen en daardoor zijn staart kan verbranden. Er bestaan glazen kokers die je om de kaarsen heen kunt zetten. Daarmee houd je het licht en de warmte, zonder dat je hond of kat zich brandt. Hetzelfde geldt voor de open haard: zet er altijd een scherm voor.

Lekker eten en drinken

Met de feestdagen wordt er lekker en vooral veel gegeten. Geef echter nooit 'menseneten' aan honden of katten. De kans is groot dat ze moeten overgeven en dat is wel het laatste waarop je tijdens het kerstdiner zit te wachten. Een voorbeeld: voor ons is chocolade de zoete zonde maar voor honden of katten is te veel cacao giftig en dodelijk.

Wil je toch een lekker feestmaal voor je hond of kat bereiden? De dierenspeciaalzaak verkoopt allerlei verantwoorde alternatieven. In alle drukte kan er wel eens een glas kapot vallen. Let goed op dat alle scherven worden opgeruimd; een glasscherf in een honden- of kattenpoot is erg pijnlijk!

 

 


Heerlijke feestdagen toegewenst!