Kleine knaagdieren: waarom niet in een terrarium? 

Een terrarium kan een interessant alternatief zijn voor kooien voor kleine knaagdieren zoals muizen, gerbils en hamsters. De voordelen: geen tralies en een esthetische presentatie.  

 Niet alleen is die veel aangenamer om naar te kijken dan een felgekleurde kooi, het terrarium maakt het ook mogelijk om een habitat dichter bij de natuurlijke te ontwikkelen. In het terrarium kan je takken en andere accessoires op een zeer praktische manier installeren, wat de veiligheid verhoogt en de diertjes kunnen sowieso niet in de tralies verstrikt geraken.  

De afwezigheid van tralies heeft ook nog andere voordelen.  Soms knagen gerbils, hamsters of muizen aan de tralies van hun kooien als ze zich vervelen, of om aandacht te vragen, wat onmogelijk is in het terrarium. Het terrarium minimaliseert ook het risico op ontsnapping! Inderdaad, sommige hardnekkige knaagdieren zijn in staat om de tralies van een kooi te verspreiden met hun hoofd om te ontsnappen! Ten tweede is een knaagdier dat in het terrarium leeft beter beschermd tegen grote temperatuurverschillen, bijvoorbeeld in het geval van tocht.  

 Het belangrijkste nadeel van het terrarium is dat je alles moet verwijderen voor het schoonmaken en dan alles weer terug moet installeren(in plaats van alleen maar het strooisel te verwijderen in een kooi). Maar maak van de gelegenheid gebruik om de accessoires van plaats  te veranderen. Kleine knaagdieren worden sterk gestimuleerd door kleine veranderingen in hun omgeving waardoor ze het gevoel hebben dat ze een nieuw gebied ontdekken(dit wordt milieuverrijking genoemd). 

Interessant om over na te  denken, niet? 

En natuurlijk staan wij klaar voor al jullie vragen of bedenkingen!