Winterklaar maken van de vijver

 Afbeeldingsresultaat voor vijver winterklaar maken

Voorkom veelgemaakte fouten met deze handige tips om uw vijver winterklaar te maken. Vissen kunnen probleemloos een lange koude winter overleven mits de vijver waarin ze leven een (gedeeltelijke)minimale diepte heeft van 80 centimeter. Voor Koi karpers ligt deze diepte op 150 cm.

Laat de vijver en omgeving in de winter zoveel mogelijk met rust i.v.m. winterslaap. Mochten vissen gewekt worden uit de winterslaap overleven ze de winter waarschijnlijk niet.

Hieronder geven wij u een aantal tips, zodat u het volgende voorjaar weer optimaal van uw vijver kunt genieten. 

 

Voederen / Bijvoederen van vissen in de winter :

Vissen hebben in principe geen voedsel nodig in de winter maar u kunt ze lichtelijk bijvoeren zolang de vissen nog komen eten. Doe dit met mate want de stofwisseling van de wissen zakt in de winterperiode.

In een zachte winter is het aan te raden bij te voeren waar dit in een strenge winter onnodig is.

Let op: Stop geheel met bijvoeren als de watertemperatuur 6 °C is of lager is.


Snoei en schoonmaak :

U kunt het beste beginnen om de dode delen van de waterlelie en oever- en moerasplanten weg te knippen.

Blad dat in de winter nog afsterft, kunt u het beste pas in het voorjaar verwijderen. Verwijder na deze snoei alle afgevallen en dode bladeren uit de vijver, nog voordat de eerste vorst intreedt.

Als u de dode en afgevallen bladeren niet zou verwijderen, zou het evenwicht in de vijver behoorlijk verstoord kunnen worden door al het rottende materiaal. 

Tip: Om deze problemen te voorkomen kunt u de bladeren verwijderen met bijvoorbeeld een visnet of een vijvernet te spannen boven de vijver. Door deze bladeren nu te verwijderen wordt een deel van de algenbloei voorkomen. 


Algenvrij :

Ondanks het feit dat algen een belangrijke schakel zijn in de voedselketen in de vijver én mogelijk ook zuurstof produceren, is het belangrijk om het overschot algen te verwijderen. U kunt dit het beste doen door met een schepnet of een speciaal ontworpen hark, over de bodem van de vijver te schrapen.

U kunt uiteraard ook speciale middelen gebruiken om algenvorming te voorkomen. Let er wel op dat u niet de hele vijver algenvrij maakt, dit zou dan een zuurstoftekort in uw vijver kunnen betekenen. 


Tip: omdat u bij het verwijderen van algen vaak per ongeluk zuurstofhoudende planten mee neemt, is het aan te raden in de winter voor extra zuurstof in de vijver te zorgen, door middel van een zuurstofpomp.


Water filteren :

Schakel de vijverpomp in de winter uit. In diepe vijvers kunt u de pomp ‘s winters gewoon laten zitten, maar bij een ondiepe vijver is het beter hem eruit te halen zodat hij niet kapot vriest. Bovendien is de winter bij uitstek geschikt om uw vijverpomp een onderhoudsbeurt te geven


IJsvrij :

Om de vijver ook tijdens vorst goed te laten ademen, is het belangrijk de vijver ijsvrij te houden. Het is het beste om een ijsvrijhouder in uw vijver te leggen. Deze zorgt er niet alleen voor dat de vijver tijdens vorst niet dicht vriest, maar zorgt tevens voor voldoende toevoer van zuurstof. 


Tip: In een ondiepe vijver kunt u, zodra het begint te vriezen, een bal leggen. Zo vriest de vijver nooit helemaal dicht en krijgen de vissen genoeg zuurstof. Haal hem er wel regelmatig uit.

 

Mijn vijver is bevroren wat nu? :


Let op: Hak nooit een gat in het ijs

Let op: Ontdooi de vijver nooit met kokend water


Bovenstaande voorbeelden wekken de vissen uit de winterslaap en zorgen er in de meeste gevallen voor dat de vissen de winter niet overleven. Mocht u een deel van de vijver willen ontdooien kunt u dit doen door voorzichtig een warm voorwerp op het ijs te zetten en af te wachten tot er een gat ontstaat.

Hier plaatst u vervolgens bijvoorbeeld alsnog een ijsvrijhouder of een luchtstenen om het gat te behouden.


Sneeuw op de vijver :


Als het heeft gesneeuwd en het blijft liggen op de vijver kunt u in ieder geval een deel van de sneeuw voorzichtig verwijderen. Het zonlicht wat door de ijslaag heen komt in de winter zorgt toch voor vitamine D productie bij de vissen en is tevens goed voor de waterplanten.


Vijverapparatuur en de winter :

Laat filters gedurende de winter aanstaan. Filters zitten vol levende bacteriën die belangrijk zijn voor uw vijver. Zet skimmers en watervallen stil in de winterperiode. Het mondstuk van de skimmer ligt boven het wateroppervlak en heeft kans kapot te gaan door de vorst. 

Watervallen kunnen ervoor zorgen dat temperaturen in de vijver te sterk afkoelen door contact met koude lucht en stenen.

Bovengrondse filters goed isoleren om vorstschade te voorkomen.


Koi :


Bescherm Koi tegen de winter. Bij een langdurige watertemperatuur van 4 °C of lager wordt het gevaarlijk voor de vissen. Denk na over vijververwarming waardoor de vissen probleemloos de winter overleven. Een watertemperatuur van 12-13°C tijdens te winter voor Koi is ideaal.


Alle tips nog eens op een rijtje:

 • Vissen kunnen probleemloos een lange koude winter overleven mits de vijver waarin ze leven een (gedeeltelijke) minimale diepte heeft van 80 centimeter. Voor Koikarpers ligt deze diepte op 150 cm.
 • Stop met voeren van de vissen als de watertemperatuur 6 °C is of lager.
 • Verwijder bladafval voor het gaat vriezen
 • Laat filters gedurende de winter aanstaan
 • Zet skimmers en watervallen stil in de winterperiode
 • Bovengrondse filters goed isoleren
 • Hak geen gat in een dichtgevroren vijver
 • Giet geen heet water op een dichtgevroren vijver om te ontdooien
 • Voorkom een bevroren vijver met luchtstenen of vijververwarmer
 • Verwijder voorzichtig sneeuw van de vijver i.v.m. zonlicht
 • Laat vijver en omgeving in de winter met rust i.v.m. winterslaap
 • Bescherm Koi tegen de winter
 • Verwijder overtollige algen