Vlooien 

Vlooien vormen het hele jaar door een bedreiging. Zelfs in de herfst overleven deze hardnekkige beestjes in onze huizen. De larven verstoppen zich in tapijten, zetels, achter plinten, tussen de spleten in het parket, …. Zodra je de verwarming weer aanzet, komen de larven uit, klaar om als bloeddorstige vampiers op jouw viervoeter af te stormen. Een vlooienprobleem kan dus perfect in de herfst de kop opsteken. 

Herfstmijt 

Tijdens het begin van de herfst houden de larven van de herfstmijt zich schuil in grasvelden en weilanden. Daar wachten ze geduldig af tot er een interessant zoogdier voorbij wandelt, zoals een hond (of zelfs een mens). Zodra ze een leuk slachtoffer hebben uitgekozen, gaan de herfstmijten hun speeksel in de huid injecteren. Dat irritante goedje zorgt voor hevige jeuk, met intens krabben tot gevolg. De hond kan zich zelfs zodanig gaan krabben dat grote letsels ontstaan, zoals open wonden en korstjes, voornamelijk op de neus, in de huidplooien en tussen de tenen. Middelen die gebruikt worden tegen vlooien en teken, hebben doorgaans ook een goed effect op herfstmijt. 

Teken 

De laatste jaren hebben we erg lange nazomers en milde herfstperiodes gekend. Daardoor zijn ook teken veel langer actief dan enkele decennia geleden. Teken zuigen zich vast in de huid van jouw hond en voeden zich met zijn bloed. Omdat deze vampiers de ziekte van Lyme kunnen veroorzaken, is het belangrijk dat ze zo snel mogelijk verwijderd worden. Dat doe je met behulp van een speciaal tekentangetje, dat je achter de kop van de teek schuift, om de parasiet vervolgens met een kurkentrekker-achtige beweging uit de huid te verwijderen. Je kan jouw hond preventief beschermen tegen deze vieze beestjes, met een anti–parasitair middeltje. 

Vraag raad aan je Duponzoo specialist.