Vliegreizen

Wil je je hond meenemen op het vliegtuig, vraag dan eerst even aan je dierenarts of het dier dat wel zo leuk vindt. Sommige honden zijn te bang of te zenuwachtig om te vliegen en bepaalde rassen krijgen zelfs ademhalingsproblemen op grote hoogte. De meeste luchtvaartmaatschappijen laten alleen kleine honden en katten toe in de cabine. Grote dieren reizen in een kennel mee in het bagageruim. De kennel moet aan bepaalde voorwaarden voldoen en er is natuurlijk ook een extra kost aan verbonden.

Het vervoer van dieren is bij elke luchtvaartmaatschappij anders geregeld. Check daarom de website van de maatschappij waarmee je vliegt. Neem liefst zo ruim mogelijk op voorhand contact om niet voor verrassingen te staan.

ANTICIPEER AL BIJ HET BESTELLEN VAN JE TICKET:

Denk eraan om duidelijk aan te geven aan je vliegmaatschappij of reisagentschap dat je zal reizen in het gezelschap van je huisdier. Doe dat zeker al bij de reservatie en betaling van je ticket. Informeer je reeds gedetailleerd vooraf want er zijn maatschappijen die het aantal meereizende dieren beperken. Zorg dus dat dit alles zeker duidelijk geregeld is en liefst zo vroeg mogelijk. We raden aan  om zeker 72 uur voor de vlucht nogmaals te bevestigen dat je reist in het gezelschap van je dier.

IN DE CABINE OF HET RUIM?

In de cabine : sommige maatschappijen accepteren geen enkel dier in de cabine. Som kan er wel een uitzondering gemaakt worden voor assistentiehonden die meereizen met personen met een beperking. Er worden in elk geval enkel kleine dieren toegelaten in de cabine. Het belangrijkste criterium is het maximum toegelaten extra gewicht en dat varieert bij elke maatschappij. Gaat het gewicht hierover dan reist je dier verplicht mee in het ruim.

Het ruim : het bagage ruim is een geventileerde en verwarmde ruimte onder een bepaalde druk. Daarin wordt de kooi van je dier op een specifieke wijze vastgemaakt voor een stabiele trip.

WELKE KOOI MAG/KAN GEBRUIKT WORDEN VOOR EEN VLIEGREIS?

Voor het comfort van je dier gedurende de reis moet de transportkooi voldoende verlucht zijn en net groot genoeg zodat je dier zich kan draaien. De kooi mag absoluut niet te groot zijn want dan is het risico op blessures te groot bij bv het verplaatsen van de kooi of in geval van turbulentie.

Een kooi voor luchttransport moet IATA gehomologeerd zijn en is resistent tegen vallen. De sluitingen moeten verplicht van ijzer zijn. Wij raden ten zeerste aan om zeker de hoeken van de kooi extra te verstevigen zodat de tralies niet kunnen loskomen bij schokken. Het beste doe je dit met stevige tape of met spanbandjes die je in een doe-het-zelf zaak vindt. Hangslotjes zijn verboden om veiligheidsredenen.
Bevestig aan de binnenkant van de kooi volgende vitale gegevens : de naam van je dier, nummer van eventuele tatoeage, een kopie van de vaccinaties, een kopie van de pas, jouw naam, je telefoonnummer en het adres van je reisbestemming. Zorg ook voor duidelijk zichtbare gegevens aan de halsband. Je weet maar nooit dat de hond kan ontsnappen ! Bevestig de leiband goed aan de buitenkant van de kooi. Zeer handig als de hond moet uitgelaten worden.

ETEN EN DRINKEN

Er zijn veel verschillende meningen over het ideale tijdstip voor je vertrek om nog te eten en te drinken. Die variëren tussen 4 en 12 uur voor vertrek. Iedere hond moet in ieder geval 1x per 24 uur eten en iedere 6 uur kunnen drinken. Het is voor een hond niet fijn als hij onderweg in zijn Bench zijn behoefte moet doen. Dus geen volle maag en een lege blaas bij vertrek is het meest comfortabel voor je hond. Als de reis niet al te lang duurt is het beste om je hond zes uur van te voren niet meer te laten eten en drie uur van tevoren niet meer te laten drinken. Een voer- en waterbak in de Bench moet gevuld kunnen worden zonder het deurtje open te doen. Bevestig voor de zekerheid een plastic tas met droogvoer bovenop de transportkooi. Geef geen speeltjes of kauwstokjes mee.

CHECK IN

De meeste vliegvelden hebben een speciale hondenincheckbalie. Je vliegmaatschappij vertelt je waar je moet zijn. Neem voor vertrek de tijd om je hond goed uit te laten en flink te laten rennen. Hou er rekening mee dat het inchecken de nodige tijd vergt. Als je hiervoor anderhalf tot twee uur uittrekt voorkom je stress. Uiteraard moeten de reisdocumenten van je hond in orde zijn. Welke dit zijn, is afhankelijk van je bestemming. Zonder een identificatie (chip), hondenpaspoort, vaccinaties, eventueel gezondheidsverklaring en bloedtest wordt je geweigerd. Bij het inchecken heb je deze papieren altijd nodig. Voordat je in het vliegtuig stapt is het handig om het grondpersoneel te laten bevestigen dat je hond daadwerkelijk aan boord is. Zij kunnen dat checken bij de afdeling die de bagage in het vliegtuig brengt. Als je om wat voor reden dan ook vertraging oploopt en het is warm buiten zeg dan tegen het grondpersoneel dat je hond in het bagageruim meereist en vraag of ze de temperatuur daar willen controleren. Het is handig dat ook het vliegtuigpersoneel weet dat er een hond aan boord is. Is er een langdurige vertraging eis dan dat je hond uit het vliegtuig wordt gehaald.

TUSSENSTOPS

Heb je een transfervlucht of moet je wisselen van maatschappij ?

  • Probeer het aantal tussenstops te vermijden in de mate van het mogelijke.

  • Als je met verschillende maatschappijen vliegt, ga dan zeker na of ze wel dezelfde regels hanteren voor het vervoer van dieren.

  • Als je een overstap hebt met een ander toestel, wees dan zeker dat dit volgende toestel je dier kan ontvangen.

  • Als je op je reis een stop-over hebt waarbij je van vliegtuig wisselt zorg dan dat je altijd je hond ophaalt en opnieuw incheckt. Doe dit ook als de maatschappij je aanbiedt om je hond naar het andere vliegtuig te vervoeren. Als je voldoende tijd hebt kun je hem dan even uitlaten en je bent zeker dat hij weer in het juiste vliegtuig wordt geladen. Zorg er dus bij je boeking ook voor dat je voldoende tijd (twee uur) voor het inchecken in het andere vliegtuig hebt.

OP DE PLAATS VAN BESTEMMING

Als je op je plaats van bestemming bent, vraag het grondpersoneel dan onmiddellijk waar je je hond kunt ophalen en of ze hem voorrang (priority) bij het uitladen kunnen geven. Soms is dit niet mogelijk maar vragen kan nooit kwaad. Op sommige luchthavens is er een speciale balie om je hond op te halen, soms komt er een kruier met de bench naar aankomsthal en soms zetten ze je hond gewoon op de bagageband. Hou een handdoek en vochtige doekjes bij de hand voor wat verfrissing.