Deze super vervelende bloedluis of Dermanyssus Gallinae is eigenlijk een mijt, een spinachtige met 8 poten en amper zichtbaar (1/10de van 1mm)  index.jpg

Overdag zitten ze verstopt en kan je ze met moeite waarnemen als grijze of rode (als ze al met bloed gevuld zijn) trosjes. 's Avonds als de kippen op stok gaan en de andere neerhofdieren ook gaan slapen dan komen ze zich in de veren of vacht nestelen en voeden ze zich met het bloed.

Logisch dat dit een aantal negatieve effecten teweeg brengt bij de getroffen dieren: ze krijgen stress. Bij de kippen uit zich dat als volgt: ze worden ongedurig op stok, stoppen met eieren leggen, rode kam verbleekt, veren verliezen. Soms is er ook sprake van diarree als ook bv de Ecolibacterie mee is over gedragen

Hoe kan je dit nu het best bestrijden? Duponzoo biedt verschillende oplossingen:

Er bestaan tal van chemische en natuurlijke methodes en middelen. Je Duponzoo specialist kan je hierin adviseren!

Een aantal basisregels:

  • alles ontruimen en grondig desinfecteren
  • zeker ook alle kieren, spleten en gaten behandelen
  • als je een chemisch middel gebruikt wacht je best 3 weken vooraleer terug je kippeneitjes te consumeren

De natuurlijke oplossing bij uitstek is "Diatomee aarde":

Diatomeeënaarde is een mineraal. Het is sterk absorberend en het beschadigt het het exo-skelet van het insect waardoor het insect uitdroogt en doodgaat. Diatomeeënaarde kan ingezet worden tegen vlooien, luizen, mijten, mieren, kakkerlakken, papier- en zilvervisjes, pissebedden etc. Door de mechanische werking kunnen insecten hier niet resistent voor worden.

Het kan ook gebruikt worden als geurbestrijder en het kan toegevoegd worden aan de voeding.  Het bevat tal van mineralen zoals: Calcium, magnesium, ijzer, fosfaten, natrium, titanium, kalium, silicium,  enz. Diatomeeënaarde reduceert bovendien de parasietenpopulatie in maag en darmen. Dit resulteert in minder stress voor het dier en een verbeterde vertering van het voedsel.

Diatomeeënaarde, ook wel kiezelgoer of diatomeuze aarde genoemd, is niet giftig. Het is gemaakt van geplette en vermalen fossielen van diatomeeën. Diatomeeën ook wel kiezelwieren genoemd zijn een klasse van eencellige wieren met een extern skelet van kiezel. Het skelet bestaat uit twee deksels van over elkaar sluitende schaaltjes van kiezelzuur, zij komen in zoet-, brak-, en zoutwater voor.  Er zijn ongeveer 10.000 verschillende soorten diatomeeën, de grootte varieert van 10 tot 100 micrometer. Diatomeuze aarde is 100% natuurlijk en ontgonnen van de bodem van rivieren, meren en zeeën. Deze planten bestaan al sinds de prehistorie.

Voor gebruik altijd de gebruiksaanwijzing lezen en de instructies nauwlettend opvolgen.