OVER ONS

Nieuwe foto over ons_1.jpg

GESCHIEDENIS

Dierenspeciaalzaak DUPONZOO met winkels in Menen, Dadizele en Moeskroen, is een volbloed familiebedrijf. Het wordt vandaag gerund door de broers Frederic, Vincent en Olivier Dupont.

Het is 1965 wanneer Erna Leleu aan het station in Menen start met een kleine kruidenierswinkel, waarin ze ook granen en zaden, plantgoed en duivenvoer verkoopt. In 1966 trouwt ze met Denis Dupont, die op dat moment als boekhouder werkt bij een Frans bedrijf maar al snel zijn vrouw gaat bijstaan. Aan het aanbod worden vogels, knaagdieren en  andere beestjes toegevoegd.

“Het was een succes en ze hebben de zaak zeker een tiental keer moeten uitbreiden. Van een klein winkeltje groeide Duponzoo in Menen uit tot een zaak van 400 m²”, vertelt Frederic Dupont. “Ik ben in 1986 in het familiebedrijf gekomen, en toen zijn we ook verhuisd naar de Rijselstraat in Menen. In 1994 werd dan de winkel in Dadizele geopend.” Sinds 2014 heeft Duponzoo ook een dierenspeciaalzaak in Moeskroen die, in een joint-venture met de familie Vandenbussche, verbonden is aan het tuincenter Famiflora. “Geen afdeling dus van het tuincenter, maar een volwaardige winkel met een groot ‘levend aanbod’. In twee jaar tijd is die uitgegroeid tot onze grootste vestiging”, zegt Frederic.

KWALITEIT EN KENNIS

Duponzoo is een gewaardeerde dieren speciaalzaak die klanten van heinde en verre lokt. Heel veel Fransen ook, uit het hele land.  “De waardering van onze klanten, en het feit dat ze van zo ver komen, heeft te maken met onze grote focus op kwaliteit”, vult broer Vincent aan.

“De kwaliteit van de dieren in de eerste plaats, al is het niet eenvoudig om die te garanderen, maar ook de kwaliteit van onze winkel diensten. De winkels zijn schoon, een proper onderkomen van onze dieren is prioriteit nummer één. Dat merken onze klanten ook.”

“Daarnaast steken we veel energie in het opleiden van onze medewerkers, zodat ze de klanten met kennis van zaken over de verschillende dieren kunnen bijstaan”, vervolgt Frederic. “We verkopen niet alleen, we adviseren ook. Een dier is nu eenmaal niet zomaar een product: mensen moeten goed weten waar ze aan beginnen en hoe ze het dier optimaal moeten verzorgen. Dit klinkt allemaal evident, maar ik vrees dat veel dierenwinkels het daar niet zo nauw mee nemen. Bij grotere ketens krijg je dan weer niet hetzelfde persoonlijke advies als wij in onze winkels meegeven en de tuincenters die ook dieren verkopen, halen nooit hetzelfde aanbod aan vogels, knaagdieren, vissen, reptielen, noem maar op... als wij.

DE DUPONZOO KWALITEITSLABELS

 • voeding voor honden en vissen
 • manden en kussen voor hond en kat
 • Vogelkooien en knaagdierkooien
 • Decoratiematerialen voor aquariums

MOOIE TOEKOMSTPLANNEN VOOR DUPONZOO  (bron Het Nieuwsblad 22/10/2020)

Duponzoo, de bekende dierenspeciaalzaak in de Kleppestraat in Dadizele, wordt eind volgend jaar gesloopt. Op de site en de nabijgelegen parking komt een nieuwe verkaveling. Dierenliefhebbers zullen terechtkunnen in nieuwe vestigingen in Kuurne en Menen.

In 1994 streek het familiebedrijf Duponzoo neer in het centrum van Dadizele. Volgend jaar verdwijnt de winkel uit de gemeente. Het schepencollege van Moorslede keurde onlangs een sloopvergunning voor de site goed. “De site is eigendom van onze familie, maar we verhuren die nog tot eind volgend jaar”, aldus Peter Vandenbussche.

De familie Vandenbussche heeft grote plannen. “Na de sloop zal werk worden gemaakt van een verkaveling met een veertigtal koppelwoningen. Ook de huidige parking zal verkaveld worden”, aldus Vandenbussche.

Burgemeester Ward Vergote (Visie) heeft er een dubbel gevoel bij dat Duponzoo weggaat. “De dierenzaak lokt echt wel een pak volk naar onze gemeente. Voor het toerisme in Dadizele is dit jammer. Anderzijds zijn we natuurlijk benieuwd naar de ontwikkelingen op die site.”

Uitbreiden niet mogelijk

De klanten van Duponzoo blijven niet op hun honger zitten. De dierenspeciaalzaak maakt werk van een nieuwe winkel in zowel Kuurne als Menen. “26 jaar geleden begonnen we te schrijven aan het succesverhaal hier in Dadizele. Heel wat klanten kwamen van ver en namen een bezoekje aan Duponzoo op in hun dagje Dadizele. De zaak barst hier echter uit haar voegen. We zochten de voorbije jaren naar een manier om uit te breiden. Dat is hier jammer genoeg niet mogelijk”, aldus marketing manager Sabine Rotsaert. (Lees verder onder de foto).

Bekende dierenzaak maakt plaats voor verkaveling

Roos en Jan uit Wevelgem zijn al jarenlang klant. “Dat de winkel naar Kuurne verhuist, is voor ons niet zo erg.” FOTO: SBR

Binnenkort wordt langs de Ringlaan in Kuurne de eerste spadesteek gegeven van de nieuwe Duponzoo. “Op het vlak van mobiliteit en ruimte een uitstekende locatie om een nieuwe, grotere en modernere winkel te bouwen. We komen met een speciaal concept op de proppen waar we in de toekomst meer over kwijt kunnen”, aldus Rotsaert.

Naast de conceptstore in Kuurne komt er ook een nieuwe winkel in het Tyberpark in Menen. “We zijn nog de enige overgebleven dierenspeciaalzaak in de regio. Met de winkels in Moeskroen, Menen en Kuurne kunnen we de dierenliefhebber op zijn wenken bedienen.”

Roos Pinnoo (70) en Jan Stragier (72) uit Wevelgem zijn al jarenlang klant in de winkel in Dadizele. Woensdagmiddag gingen ze er langs om een nieuw aquarium te kopen. “Dat de winkel straks verhuist naar Kuurne, is voor ons niet erg. Duponzoo blijft goed bereikbaar”, aldus het koppel.


Informatie

Block title

 • Info chinchilla

  Denk je erover om (een) chinchilla(s) te adopteren? Of heb je er net ééntje gekocht? Dan is dit je...

 • Info konijnen

  Denk je erover om (een) konijntje(s) te adopteren? Of heb je er net ééntje gekocht? Dan is dit je...

 • Info cavia

  Denk je erover om (een) cavia(s) te adopteren? Of heb je er net ééntje gekocht? Dan is dit je handleiding...

 • Info fret

  Denk je erover om een fret te adopteren? Of heb je er net ééntje gekocht? Dan...

 • Charter Dierenwelzijn
  Charter Dierenwelzijn

  Duponzoo engageert zich verder in het belang van het dierenwelzijn.

Visit our blog

Accept

Site use cookies