Kostbare benodigdheden voor kippen in tokvorm

Niks leuker dan het gekakel van enkele kippetjes in de tuin, tok?

Kippen zijn de perfecte huisdieren, ze zorgen niet alleen voor lekkere verse eitjes, als je kippen houdt krijg je er meteen een heus afvalverwerkingssyteem bij. Ook aan entertainment geen gebrek, sommige kippen zijn erg tam en komen als je ze roept. Bovendien helpen kippen bij het tuinieren door insecten en onkruid te eten en zo je tuin proper te houden.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat het houden van kippen ook werk en verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Ze hebben water, voeding en onderdak nodig. In deze blog scharrelen we alle informatie samen en krijg je een overzicht van wat je allemaal nodig hebt om jouw kippen optimaal te verzorgen.

Zo ben je helemaal geë-kip-eerd.Als je kippen wil houden, moet je een aantal zaken in huis halen. Hier zijn enkele belangrijke items:

Kippenhok

De plaats waar je kippen kunnen rusten, eieren leggen en bescherming vinden tegen het weer en tegen roofdieren.
Een kippenhok moet goed geventileerd zijn en groot genoeg zijn om aan de behoeften van je kippen te voldoen. Kippen hebben ruimte nodig om te bewegen, te eten, te drinken en hun natuurlijke gedrag uit te oefenen. Over het algemeen wordt aanbevolen om minimaal 1,5 tot 2 vierkante meter per kip te voorzien in het kippenhok.

Voer en waterbakken

Kippen hebben regelmatig vers water en voeding nodig. Voorzie daarom voer- en waterbakken die groot genoeg zijn.

Nestkasten

Kippen leggen eieren in nestkasten. Het is belangrijk om nestkasten te hebben die voldoende groot zijn om de kippen comfortabel te laten zitten en eieren te laten leggen. Voorzie minimum 1 legbak per 3 kippen.

Strooisel

Strooisel zorgt voor een comfortabele en propere omgeving voor je kippen. Je kunt stro, houtkrullen of ander geschikt materiaal gebruiken.

Zitstokken

Kippen rusten graag op zitstokken. Zorg voor voldoende zitstokken die groot genoeg zijn en op de juiste hoogte zijn geplaatst.

Kippengaas en hekwerk

Kippen hebben een buitenruimte nodig om in te scharrelen en te pikken. Een buitenruimte houdt de kippen binnen de gewenste ruimte en zorgt voor bescherming tegen roofdieren. Deze ruimte is idealiter ten minste 4 vierkante meter per kip.
Het is belangrijk om te onthouden dat deze richtlijnen de minimale aanbevolen ruimte zijn. Hoe meer ruimte je kippen hebben, hoe beter. Meer ruimte kan hen helpen om stress te verminderen en gezonder te blijven. Bovendien kan het verkleinen van de ruimte de kans op ziektes en gedragsproblemen vergroten.Afhankelijk van de leeftijd en de voedingsbehoeften zijn er verschillende soorten voeding waarmee je je kippen een plezier kan doen.
Wat staat er doorgaans zoal op het menu?

Kippenvoer

Samengesteld voer dat speciaal is ontworpen voor kippen. Het bevat de juiste hoeveelheden eiwitten, koolhydraten, vitamines en mineralen die je kippen nodig hebben. Kippenvoer is verkrijgbaar in verschillende soorten, waaronder legvoer voor kippen die eieren leggen, en opfokvoer voor kuikens.

Graan

Kippen houden van graan, zoals maïs, tarwe, gerst en haver. Je kunt deze granen aan je kippen geven als traktatie, maar zorg ervoor dat je het niet te vaak doet, granen bevatten namelijk niet alle voedingsstoffen die kippen nodig hebben.

Groenten

Kippen zijn dol op groenten zoals sla, wortels, komkommer, courgette en pompoen. Het is belangrijk om de groenten fijn te snijden voordat je ze aan je kippen geeft.

Fruit

Ook fruit zoals appels, bessen, meloenen en peren vinden kippen heel erg lekker. Zorg er wel voor dat je, net als met de groenten, het fruit in kleine stukjes snijdt voordat je het aan je kippen geeft.

Insecten

Een tussendoortje? Waarom niet.
Kippen zijn dol op insecten zoals meelwormen, krekels en sprinkhanen.

Restjes van tafel

Kippen kunnen ook restjes van tafel eten, zoals brood, pasta, rijst, vis en vlees. Zorg er wel voor dat de restjes niet te zout of te gekruid zijn.

Let op!
Om overgewicht en gezondheidsproblemen te vermijden is het belangrijk om je kippen niet te veel te voederen.
Zorg er ook voor dat de kippen altijd toegang tot vers water hebben.

Nood aan benodigdheden?

Dan ben je bij Duponzoo aan het juiste adres. Kom langs in onze winkel en ontdek ons uitgebreid aanbod aan voeding en accessoires. Wij helpen jou en je dier met ZOOO veel plezier.

Ook voor het aankopen van kippen kan je bij ons terecht. Bij Duponzoo vind je ongetwijfeld de kip die bij jou past, want naast de klassieke legkippen bieden wij ook een groot aantal sierkippen aan zoals:

 • Harco
 • Sussex
 • Leghorn
 • Koekoek
 • Isa Brown
 • Bleu des Landes
 • Hollandse Witkuif
 • Zijdehoen
 • Sabelpoot
 • Lakenvelder
 • Sebright
 • Faverolle
 • Brakel
 • Araucana
 • Brahma
 • Wyandotte
 • Chabo
 • Cochin
 • Padua

Spring dus gauw binnen, pik er eentje uit en doe jezelf en hen een plezier.

Heb je alles in huis om kippen te houden? Tik(tok) het af aan de hand van onze handige checklist.

Mijn account
OF