Hoe bereid je je vijver voor op het seizoen? 

En waarop moet je letten wanneer je nieuwe vissen in  je vijver loslaat?


De winter is bijna voorbij en stilletjes aan lonkt de lente. Hoogtijd dus om je vijver uit zijn winterslaap te halen en ook daar een goede lenteschoonmaak te houden! Vanaf april begint het vijverwater al wat op te warmen, maar pas in mei is je vijver goed op temperatuur. Daarom is het nu de perfecte tijd om waterplanten toe te voegen en vissen uit te zetten. 

Begin bij het begin 

Eerst beginnen we aan de grote kuis. Knip alle dode/oude planten af en haal ze samen met bladeren uit de vijver. Daarna kan je met een aangepaste vijverstofzuiger de hele vijver stofzuigen zodat al het vuil weg is.  

 

Wil je zeker zijn dat alle restanten van planten, slib, (zweef)algen en andere vuiligheid ook weg zijn? Daarvoor kan je terecht bij Duponzoo! We bieden tal van producten aan om je vijver helemaal ‘spik en span’ te maken! 

 

Ben je op zoek naar nieuwe planten voor je vijver? Kies dan voor zuurstofplanten! Deze zijn een vitaal onderdeel van een goed ecosysteem in je vijver, groot of klein.  

Check je parameters en filtraties 

Het is steeds belangrijk dat je de parameters van je vijverwater test of laat testen. Na de winter is het water vaak te ‘zacht’ en dan kunnen zuurstofplanten niet groeien. Je kan dit gemakkelijk en gratis laten testen bij Duponzoo 

 

Check ook zeker of de filtratie van je vijver inorde is. Voor meer informatie hieromtrent kan je terecht bij onze ervaringsdeskundige Michaël.  

Wanneer je pomp en UV-filter activeren? 

Pompen en filters mag je nu al activeren, maar pas op dat de UV-functie nog niet aanstaat zolang de watertemperatuur geen 10° bereikt. 

 

Eens de temperatuur van het vijverwater 10° heeft gehaald, mag je de UV-filter starten. Vergeet dan ook niet het water te testen en goede bacteriën toe te voegen voor een goed biologisch evenwicht, helder water en voldoende voedingsstoffen.  

Toch vragen? Contacteer direct onze specialisten  056 50 25 70 of mail naar info@duponzoo.be

De vissen ontwaken 

Je vijverbewoners zullen stillaan uit hun winterslaap ontwaken. Je kan hen eventueel matig voederen met wintervoer of extra energierijke voeding zodat de vissen terug op kracht komen. Dit vind je allemaal bij Duponzoo 

 

Belangrijk: observeer en check je vissen op ziekteverschijnselen. Het is ook aan te raden om te wachten met de introductie van nieuwe vissen tot de watertemperatuur minimaal 10° bedraagt. Hou ook rekening met de stress en duurtijd van het vervoer en de temperatuurschommelingen.  

 

Voor alle benodigdheden en advies op maat is er maar één adres: Duponzoo. Je kan met al je vragen terecht bij onze ervaringsdeskundige Michaël! Hij helpt je met plezier verder om van jouw vijver een waar vissenparadijs te maken! 

Mijn account
OF